Archive for december 2011

Het Muizenhuis

 

 

 

 

Het Muizenhuis van Karina Schaapman.

 

 

Al twee keer eerder blogde ik over muizen.

Niet dat ik zo gek op die beestjes ben maar omdat we zo’n prachtig patroonboekje hadden van een muizenhuis van Grethilde.

.

En nu kwam vandaag de doos binnen met muizenboeken…

.

Het Muizenhuis van Karina Schaapman.

-

.

Een prachtig voorleesboek over Sam en Julia, twee muizen die wonen in het grote muizenhuis .

Karina Schaapman maakte het Muizenhuis als decor voor haar boek.

Het Muizenhuis is gemaakt van kartonnen dozen en papiermaché en afvalmateriaal.

 Het bouwwerk is 3 meter hoog.

Het heeft ook een voor,achter en zijkant, je  kan er dus omheen lopen.

Het Muizenhuis telt meer dan honderd kamers, winkels,  trappenhuizen en een fabriek.

-

.

De tassenwinkel is een van de vele winkels die in Het Muizenhuis te vinden is.

.

.

In het voorjaar 2012 komt Het Muizenhuis permanent in de OBA aan het Y in Amsterdam te staan.

Het voorlees – kijkboek   ”  Het Muizenhuis Sam en Julia  ”    is een eerste uit een serie.

We kijken uit naar deel 2 !!

Het boek is vanaf nu in onze webwinkel te krijgen voor € 14,95

******

Advent

 

Ik ben een tijdje in gebreke gebleven.. Het was stil op mijn blog.. Maar ik ben er weer.

 

Deze week hoorde ik in de mindfulness groep waar ik elke week heen ga:  advent, wat is dat?? Er zijn dus mensen, niet de minsten, die toch echt niet weten wat advent is. Voor hen dus ook dit stukje op mijn blog.

 

Advent.. het verwachten van Jezus’ komst op aarde.  Letterlijk: God komt naar ons toe. Het is de voorbereidingstijd voor Kerstmis. In vier weken bereiden we ons voor. De eerste en tweede en bijna de derde adventszondag liggen inmiddels achter ons. We hebben er nog één  te gaan tot Kerst.

 

Vroeger toen onze kinderen klein waren vierden we heel bewust alle vier de adventzondagen. Nu denk ik er met een beetje weemoed aan terug. Door alle hectiek van deze tijd en in het leven van nu zijn er waardevolle dingen verdwenen.  Misschien eens tijd voor reflectie ??

De eerste adventszondag was gereserveerd voor het stenen museum in Giethoorn. We gingen daar heen omdat op de seizoentafel de eerste advent in het teken staat van de aarde, de stenen. We kochten daar dan een mooie steen die thuis op de seizoentafel werd gelegd. Er lag inmiddels een mooie blauwe doek op de jaartafel en de eerste adventskaars werd aangestoken, het begin van de kersttafel was gemaakt.

De tweede adventszondag was voor buiten. een lange wandeling door het bos of over de hei. Op de seizoentafel kwamen dan mooie stukjes mos, wat kleine plantjes en de tweede adventskaars werd er bij aangestoken. Een stapje dichter naar kerst.

De derde adventszondag staat  in het teken van de dieren.  Vanaf die dag mogen de dieren erbij op de jaartafel. Uiteraard zijn dat met kerst de schapen. Zij vinden  hun plaats op de tafel naast de derde adventskaars. Wij wonen zo mooi dat we op de fiets naar de hei kunnen om naar de schaapskudde te kijken maar een bezoekje aan de dierentuin, een hertenkamp of iets dergelijks kan natuurlijk ook heel goed!

 

 

 

En dan de laatste zondag voor kerst: de vierde adventszondag. Vanaf vandaag mogen ook de mensen op de tafel. Jozef en Maria komen in de verte aanlopen met hun ezel, de herders staan bij de schapen. De vierde adventskaars mag branden! Het wordt licht op de tafel, het kerstfeest is nu heel dichtbij.

Op Kerstavond mogen Jozef en Maria natuurlijk midden op de seizoentafel staan. Het Kind in de kribbe tussen hen in. De engelen horen er nu ook bij! En alle kaarsen mogen branden!