Archive for februari 2012

Schrikkeldag…

 

 

 

 

Schrikkeldag….

 

Schrikkelen betekent huppelen , springen..een huppeltje dus tussen 28 februari en 1 maart..

Eigenlijk is het een dag die niet bestaat..

Hoe dat kan?

Eigenlijk zijn het kunstmatige ingrepen om de werkelijke duur van een jaar, net iets meer is dan 365 dagen, na verloop van tijd te corrigeren.

Een (zonne)jaar is  de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien.

De aarde draait in 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden om de zon.

Als we ons van het verschil niets aantrekken en de duur van een jaar op 365 dagen afronden, dan komen we na vier jaar bijna een dag te kort.

 

 

Tja, en op een dag die eigenlijk niet bestaat kun je beter geen nieuwe dingen doen of oude dingen afmaken…

Dus niet trouwen, geen viltwerkje afmaken, geen nieuwe baan beginnnen…

( Hoewel: in sommige landen is het juist traditie dat op schrikkeldag de vrouwen de mannen ten huwelijk vragen.)

Heeft februari 29 dagen dan mogen de meisjes de jongens vragen is een oud rijmpje.

En: vooral geen geschenken van onbekenden aannemen…

Waarom?

Ja, dat heet nou bijgeloof…

 

 

Voor iedereen die eindelijk weer eens jarig is vandaag: Van harte gefeliciteerd !!

****

Dus Rolande:  een fijne verjaardag!

****

 

 

 

 

Fryske Dumkes

 

 

 

 

.

.

.

Wat is er heerlijker dan na het schaatsen je lekker op te warmen met chocolademelk en fryske dumkes ?

Hét koekje van Fryslân….

.

***

.

Hier het recept, het is erg lekker en echt niet moeilijk!!

.

.

Ingrediënten:

150 gram boter

150 gram bruine basterd

2 eieren

250 gram bloem

wat zout

100 gram fijngehakte hazelnoten

1 theelepel anijszaad

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel kaneel

.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng boter, eirene en suiker tot schuimig mengsel.

Voeg bloem en mespuntje zout toe en kneed tot mooi, glad deeg.

Hazelnoten, anijszaad, gemberpoeder en kaneel toevoegen.

Deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad.

Maak een lap van ongeveer 1 cm dikte.

Snijd er koekjes uit van ongeveer 4 x 2 cm.

Leg de koekjes op de bakplaat en bak in 25 minuten in het midden van de oven de koekjes bruin en gaar.

En waarom heten het dumkes ??

Omdat je direkt na het bakken, als de koekjes nog zacht en warm zijn, je er even met je duim in moet drukken!!

Als de koekjes zijn afgekoeld zijn ze klaar om te worden gegeten.

.

.

***

It giet oan ??

 

 

 

 

BIJ ONS WEL   !!!!!

.

Vorst of niet wij hebben onze eigen elfstedentocht…

**

Ijsmeester Sietske controleert de dikte van het ijs..

**

**

we binden de schaatsen onder..

**

**

hadden ze beter al eerder kunnen laten slijpen, het is nu topdrukte bij de scharensliep..

**

**

Er heerst een gezellige sfeer op de baan…

**

**

Jelte heeft nog een beetje moeite.. die oefent vast voor de volgende Elfstedentocht!

**

**

Zijn ouders hebben de slag te pakken..

**

**

Femke is druk in de weer met koffie, chocolademelk en heerlijke koek..

**

**

en voor de hoge nood is er ook wel een plekje..

**

**

tja, al die sneeuw op het ijs is dus niet bevordelijk voor de ijsdikte, maar wel erg leuk..!

**

Al deze prachtige ijspakketten vanaf nu tot zondag  in de aanbieding zodat we zeker kunnen zijn van onze eigen elfstedentocht!!