Mijn Niels
U bent niet ingelogd.

 0 Producten
 TOTAAL: € 0,00
Producten
trefwoord auteur Zoeken


twitter Atelier Niels Holgersson
Twitter
 • hoe leuk is dit.... https://t.co/xL1GayuHzN
 • We zijn heel hard aan het werk om alles klaar te krijgen voor ons open weekend aankomende vrijdag,zaterdag en zonda‚Ķ https://t.co/JWYgj3Zq3F

Antroposofische poppen

Jill, gemaakt door Liesbeth Stokman


Wij spreken liever over zonnekindpoppen.   
Zonnekindpoppen zijn poppen om mee te spelen, om van te houden en mee te knuffelen.
Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen: zijde, katoen en wol en worden gevuld met schone, geplozen schapenwol, waardoor ze zacht en warm aanvoelen. Het tricot waarvan de Zonnekindpoppen zijn gemaakt is er in verschillende warme huidtinten.  De poppen zijn stevig  en veilig voor het kind.

Zonnekindpoppen zijn ook herkenbaar aan hun gezichtsuitdrukking. Deze is neutraal en vaag aangebracht, meestal met kleurpotlood. Details zoals oren, neus, vingers, tenen en navel worden bewust weggelaten, om het kind te stimuleren zijn fantasie te gebruiken en de mogelijkheid te bieden met de pop alle soorten gevoelens uit te spelen. Naarmate het kind ouder wordt worden er meer details aangegeven.

In elke leeftijdsfase speelt het kind anders en zal het ook ander speelgoed nodig hebben.
Er zijn daarom verschillende soorten Zonnekindpoppen:
 • De Knooppop voor de allerkleinsten, wordt gemaakt van een lapje zijde of flanel in een zachte effen kleur. Het hoofdje is rond en knuffelzacht en zonder enige aanduiding van ogen of mond. De rest van het lapje is een vage aanduiding van de menselijke gestalte, met alleen een paar knopen op de plek waar je armen zou verwachten, immers een baby ziet de wereld ook nog niet in details.
   
 • De Knuffelpop voor de peuter, wordt gemaakt met een vast pakje van tricot, en zachte katoen of flanel. De ledematen zijn zacht gevuld en daardoor heel beweeglijk. Het haar is eenvoudig. Handen en voeten worden voor het jonge kind steeds belangrijker ( denk maar aan een baby in de box die zijn voetjes pakt en ermee speelt of naar zijn handjes kijkt). Om die reden is het ook belangrijk nu poppen aan te bieden die armen en benen hebben. Ook krijgt het popje een ogenlijn waarop de ogen kunnen worden aangegeven.
   
 • De Lijsjespop. Speciaal voor het meer uitbundig spel van de kleuter is deze sterke pop ontworpen. De kleuter zal er heerlijk mee kunnen spelen en rondsjouwen. Kenmerkend voor deze pop is dat de kleuter het onder zijn arm mee kan “ slepen”. Ze kunnen de eenvoudige kleding goed aan- en uitdoen.
  Er zijn grote en kleine Lijspoppen. Een pop die jarenlang een betrouwbaar vriendje is van het kind.
   
 • De ledematenpop is in principe ontworpen voor kinderen vanaf zes jaar. De pop heeft apart aangezette ledematen die kunnnen draaien en in een bepaalde stand kunnen worden gezet. De pop krijgt iets meer persoonlijks. De haren zijn een echt kapsel. De ogen en de mond worden duidelijk aangegeven.  De kleding vraagt bij het aan- en uitdoen meer vaardigheid van het kind en heeft meer details. De ledematenpop is in verschillende maten te maken.
   
 • De    Speelbaby of zandbaby, een grote ledematenpop,is een pop voor het oudere kind, dat steeds meer behoefte krijgt aan speelgoed dat op de werkelijkheid lijkt. De Speelbaby is een pop die de indruk geeft van een echte baby, zacht en warm als een echt kindje en door zijn grootte heeft hij ook een flink gewicht. Deze pop kan echte babykleertjes aan.  Om de pop nog meer op een echte baby te laten lijken kan de pop verzwaard worden en kan er een binnenwerk gemaakt worden dat gevuld wordt met vogelzand en vervolgens omwikkeld wordt met wol. Net echt.. maar deze pop is echt alleen geschikt voor het wat oudere kind omdat het te kwetsbaar is om mee te “ slepen”. Deze pop kan ook niet gemakkelijk gewassen worden.

Wassen
Het kan soms nodig zijn een pop(je) te wassen. Dat kan. Was het popje voorzichtig op de hand met een wolwasmiddel. Daarna kan de pop in een handdoek in de centrifuge (doe dit niet waar het kind bij is) duw het weer in model en laat het rustig drogen. Teken met aquarelpotlood dan weer een mondje en ogen en kleur de wangetjes met wangenrood.Ledematenpop